Find

LUSTRUMSYMPOSIUM NEDERLANDSE KOSTUUMVERENIGING 7 & 8 OKTOBER 2016

Lustrumsymposium 'Binnenstebuiten'
7/10/2016-8/10/2016

De Nederlandse Kostuumvereniging viert feest! In 2001 fuseerde de in 1980 opgerichte vereniging met de Eerste Nederlandse Vereniging van Kantliefhebbers ‘Het Kantsalet’ (1925-2000). Klinkt dit antiek, stoffig misschien? Welnee! De vereniging probeert van oudsher uiteenlopende ‘bloedgroepen’ met elkaar te verbinden. We staan open voor jong en oud, van student uit het modeonderwijs tot verzamelaar, van museumconservator tot streekdrachtgeïnteresseerde, van onderzoeker tot re-enactor. De passie voor kleding is het bindmiddel! 

Posted 24 July 2016

Share this:
|

Binnenstebuiten
Dit jaar vieren wij op 7 en 8 oktober met een tweedaags symposium dat de vereniging in haar huidige vorm vijftien jaar bestaat. Via een aantal nieuwsbrieven houden we u graag op de hoogte van het veelzijdige programma. Kapstok is het thema 'Binnenstebuiten'. Denk hierbij aan kleding binnenstebuiten, maar ook ateliers, ambachten, collecties en de vereniging zelf binnenstebuiten keren. Het symposium staat in het teken van ontmoeten, kennis delen en verbindingen leggen, tussen heden, verleden en toekomst en tussen de leden en geïnteresseerde aanwezigen. Bij elkaar gaat het een boeiende en interactieve lustrumviering worden. En ook niet-leden zijn van harte welkom! Nieuwsgierig naar het programma? Hieronder lichten we een tipje van de sluier op… Een paar highlights:
 
Couture achter de schermen
Couturier Edwin Oudshoorn gunt ons een kijkje achter de schermen van zijn modecollectie. In 2005 won Oudshoorn de Frans Molenaar Coutureprijs, een prijs waarmee de in 2015 overleden couturier Frans Molenaar aanstormende ontwerptalenten wilde steunen in hun carrière. Oudshoorn is inmiddels in het modelandschap bekend als couturier bij wie ontwerpen om ambacht draaien, niet om commerciële productie. Zijn creaties worden in zijn atelier met de hand gemaakt.
 
Museum binnenstebuiten
Ook museumcollecties en verzamelingen worden binnenstebuiten gekeerd. In flitspresentaties komt u meer te weten over wat zich (veelal) achter gesloten  deuren afspeelt… Komt u nooit in het Museum in Hindeloopen en wilt u meer weten over de kleurrijke Hindelooper dracht? Kom dan vooral naar de eerste Lustrumdag, waarop conservator Caroline Hack het nodige uit de doeken doet.

Geheimen van het mannenkostuum…
Daan Wieman is meesterkleermaker van Het Nationale Toneel én gespecialiseerd in de koloniale kleding van Nederlands-Indië. Maar ons laat hij op een verrassende manier ‘live’ meekijken in historische mannenkostuums. Want de binnenkant vertelt vaak evenveel als de buitenkant. Lusjes, knoopjes, labels, onzichtbare zakken, verstelwerk, handgemaakt of machinaal? Voer voor onderzoekers en verzamelaars! Zulke details verklappen immers iets over o.a. gebruik, datering, herkomst.

Ontwerpen van binnenuit
Kennismaken en -delen krijgt een bijzondere betekenis in Project Binnenstebuiten / India, uitgevoerd door ROC-leerlingen Mode/Maatkleding (Tilburg) onder leiding van textielkunstenares Truus de Kanter. Speciaal voor de Kostuumvereniging showen zij hun ontwerpen. Ook u kan in het ontwerpproces duiken! Onder leiding van Joke van Egten, docent textiele werkvormen en textielgeschiedenis, maakt u in een workshop kennis met het ontwerpen van kleding, waarbij door middel van vouwen, knippen, rijgen, plakken van papier een kostuum ontstaat met aandacht voor het thema “Binnenstebuiten”.

Het beleven van historische kleding
Shari van der Waals-Atalla zal ons iets vertellen over het dragen van historische kleding in de huidige tijd. Shari is sinds 2008 eigenaar van het atelier La Rose Couture. Ze is gespecialiseerd in het vervaardigen van historische mode op maat en naar wens van haar klanten. In haar presentatie wil ze ons deelgenoot maken van de sensatie die het dragen van historische kleding bij haar oproept. Het betekent voor haar namelijk meer dan alleen het aantrekken van een kledingstuk. Het beïnvloedt je manier van bewegen en het roept een gevoel op van romantiek en van respect voor het ambacht van kleding maken.

Uw verborgen schat
Laat u kennen aan de hand van uw ‘verborgen schat’! Komt u naar het lustrum en heeft u een stuk textiel, een kledingstuk, accessoire of een ander voorwerp dat voor u bijzonder is en waar u graag iets over zou willen vertellen? Maak er een foto van of neem het mee om het anderen te laten zien. Zo raken we met elkaar aan de praat en laten we iets zien van ons binnenste…
 
Locatie
Het symposium vindt plaats op een centrale en gemakkelijk bereikbare plaats: Leerhotel Het Klooster, Daam Fockemalaan 10, Amersfoort, tel. 033-4678700, zie ook: www.leerhotelhetklooster.nl. Het Leerhotel is gevestigd in een voormalig klooster. Het hotelpersoneel bestaat uit MBO-studenten die worden opgeleid in de traditie van gastronomie en gastvrijheid. U kunt er ook overnachten.
 
Nog vragen? Wilt u zich aanmelden met een ander e-mailadres of kent u iemand die in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is? U kunt terecht bij contact@kostuumvereniging.nl.
 
We hopen u op 7 en 8 oktober te kunnen begroeten!
 
Programma vrijdag 7 oktober 2016 (Lustrumdag 1)
Dagvoorzitter: Els de Baan, docent modebeschouwing en textielgeschiedenis, taxateur 10:00 -10:45 Ontvangst met koffie of thee
Ochtendprogramma
-  Start Lustrum door voorzitter Gieneke Arnolli , conservator mode en textiel, Fries Museum
 
-  ‘Verborgen Schatten’
 
 -  Lezing: Kijkje achter de schermen: tentoonstelling - Sjouk Hoitsma, conservator mode en
textiel, Museum Rotterdam
 
 -  Lezing: Kijkje achter de schermen: modecollectie - Edwin Oudshoorn, couturier
12:55- 13:55 Lunch
Middagprogramma
 
-  ‘Flitspresentaties’
* Yvonne Krijgsman, kantverzamelaar
* Carolien Hack, conservator, Museum Hindeloopen ? Floor van der Plas, vervaardiger replica’s
* Marjolein Homan Free, textielrestaurator
 
-  Lezing: Samenwerking ontwerpers, ambachtslieden en vakopleidingen - Karina Leijnse, conservator mode en streekdracht, Zeeuws Museum
 
-  Paneldiscussie met panelleden en zaal over kostuumkennis delen en doorgeven
Panelleden:
*Jacoba de Jonge, voormalig privé-verzamelaar en kostuumdeskundige
*Trudie Rosa de Carvalho, kostuumconservator Paleis ‘t Loo
*Gerrit Jan Vos, docent Willem de Kooning Academie
*Ileen Montijn, historica en publiciste
 
-  Lezing: Van buiten naar binnen. Over het zelfbeeld van Nederlanders en hun kleding – Maaike Feitsma, modelector/onderzoeker Amsterdam Fashion Institute

17:00-18:00: Afsluiting met thee of koffie

Programma zaterdag 8 oktober 2016 (Lustrumdag 2)
Dagvoorzitter: Rosalie Sloof, freelance curator diverse musea 10:00-10:45: Ontvangst met koffie of thee
Ochtendprogramma:
 
-Opening en terugblik Lustrumdag 1 door Gieneke Arnolli ‘Verborgen Schatten’
Lezing: Functie van lussen en koordjes binnenin historische kostuums - Jacoba de Jonge Lezing: Het beleven van het dragen van historische kostuums - Shari van der Waals-Atalla, re-enactor en eigenaar van atelier La Rose Couture
-Introductie Project ‘Binnenstebuiten/India’ ROC-Tilburg - Truus de Kanter, textieldocent

13:00-14:00: Lunch Middagprogramma:

Tijdens de lunch en in het eerste deel van de middag is er een Kennismarkt met diverse activiteiten rond het Lustrumthema Binnenstebuiten
-Lezing: ‘Live’ meekijken in historische mannenkostuums – Daan Wieman, meester kleermaker
Terugblik en samenvatting Lustrumdagen 16:30-17:30: Afsluiting met koffie en thee
 
Meer informatie:
contact@kostuumvereniging.nl
http://kostuumvereniging.nl
 
 

Copyright © 2013-2020  Textile is more!        Copyright, privacy, disclaimer